Sari la conținut

Ce nu ar trebui sa ratezi!

Excursii pe Dunăre

Cu vaporul din Orșova!

Orsova este un oraș cu o poziție privilegiata din punct de vedere natural si istoric.
Aceasta minunata zona poate fi vizitata atat pe soseaua care leaga Orsova cu Moldova Noua, distanta dintre cele 2 localitati fiind de 104 km, dar cel mai bine zona poate fi observata in toata splendoarea ei de pe Dunare de la bordul vaporasului Flamingo. Cel mai interesant traseu pe Dunare este Orsova – Cazanele Mari, traseu care dureaza aproximativ patru ore.

Vaporul Flamingo cu capacitate de 70 de persoane, il gasiti in zona centrala a Orsovei la intrarea pe insula din parcul central. Pe aceasta ruta pot fi observate atat malul romanesc cat si malul sarbesc, ambele maluri oferind peisaje aparte prin frumusetea constructiilor specifice zonei, unde natura a creat cel mai frumos muzeu in aer liber din europa. Aici pot fi vazute fenomenele de formare a celor doua lanturi muntoase Carpatii si Balcanii, in Cazanele Mici, locul unde cei doi munți se înfrățesc…

Cu bărci de agrement !

Daca cumva ajungi in Clisura Dunarii nu trebuie sa ratezi o plimbare cu barca pe Dunare.
Poti admira unele din cele mai frumoase locuri pe care le strabate Dunarea de pe tot parcursul ei trebuie sa vezi Tabula Traiana, Cazanele Mici, chipul lui Decebal, Golful Mraconea, Manastirea Mraconea, Golful Dubova, Cazanele Mari, Grota Veterani, Pestera Ponicova.Plimbarea cu barca dureaza aproximativ o ora si jumatate si nu ar trebui sa o ratezi!

DECEBAL – chipul sculptat in stanca al regelui dac, reprezinta cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Cazanelor.Acesta se afla in Cazanele Mici,pe Valea Mracunei la confluenta cu Dunarea, intre localitatile Eselnita si Dubova, la cca. 18 km de Orsova.Este cea mai mare sculptura in piatra din Europa, inalta de 55 m si lata de 25 m. A fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore, are cu 6 m mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro si cu aprox.10 m mai mult decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos. Ideea realizarii acesteia i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, a durat 10 ani ( 1994 – 2004 ) si la costat pe omul de afaceri peste un milion de dolari.Lucrarea a fost executata de un grup de 12 sculptori-alpinisti, sub conducerea sculptorului roman Florin Cotarcea.Sub chipul lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina:”DECEBAL REX – DRAGAN FECIT”(„Regele Decebal – facuta de Dragan”).

TABULA TRAIANA – monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105.Monumentul se afla de aproape 2000 de ani, la iesirea din Cazanele Mici, dar pe malul sarbesc, nu departe de statuia lui Decebal.

Zece tabule au fost daltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conserva, patru se pastreaza in desene si stampe din sec.al xviii-lea si al xix-lea, restul fiind distruse. In traducere, textul Tabulei suna astfel : ” Imparatul Cesar Nerva Traian Augustul, fiul divinului Nerva, invingator al germanilor, cel mai mare dintre preoti, avand ptr. a patra oara puterea tribuniciara ( anul 100 e.n.) parinte al patriei, consul ptr. a treia oara, a refacut drumul, dupa ce l-a adancit in munti si i-a inlocuit podeaua.”Tabula are o lungime de 4 m si 1,75 m inaltime.Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii si ptr a nu fi acoperita de ape, odata cu construirea barajului de la Portile de Fier, a fost ridicata cu aproximativ 30 m .

Pestera Gura Ponicovei, Pestera Ponicova, pestera de la Gura Apei, Pestera liliecilor. Pestera este sapata in malul stang al Dunarii, in masivul muntos Ciucaru Mare. . Intrarea principala cea mai accesibila in pestera este situata in Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborand pe langa podul de peste rau si continuand sa mergem pe vale pana intalnim intrarea in pestera. O alta intrare in pestera se afla la un nivel superior fata de prima dar este mult mai greu accesibila. Pestera prezinta o a treia intrare situata la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge numai inaintand cu barca pe Dunare.

Pestera lui Veterani, Pestera Veteranilor (cea mai cunoscuta si cea mai des utilizata de localnici), Pestera din Panza Curii. Pestera Veterani isi are originea numelui dupa numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebes si care a shining crown refortificat postera la sfarsitul sec. al XVII-lea. Pestera este sapata in malul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, in masivul muntos Ciucaru Mare, la 500 m aval de Pestera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Panza Curii. Accesul numai de pe Dunare, unde deschiderea sa este usor vizibila. Exista amenajat un mic ponton de acostare la baza peretelui de acces, de la care se urca o scurta panta abrupta pana la intrarea in pestera.

 sursa: www.cazaneledunarii.com.ro

REZERVATIA NATURALA CAZANELE MARI SI CAZANELE MICI – este de tip mixt, avand o suprafata totala de 215 ha si este amplasata pe teritoriul localitatii Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului.In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii, Cazanele Dunarii.Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita si Ogradena, fiind formate din doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici, despartite intre ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova.

sursa: www.cazaneledunarii.com


Pensiunea Magic*** – Str. Trandafirilor 72 – Băile Herculane
Tel: 0723.203.577 – 0736.348.885 – 0255.560.161

info@pensiunea-magic.ro